Osorterade och sorterade glimtar, inblickar, utblickar från ett udda land
En serie i okänt antal delar

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna, håller tal i Almedalen. Han inleder det med ett långt citat ur Vilhelm Mobergs bok Svensk strävan.

På YouTube har någon publicerat texten i ett bildspel som samtidigt visar bilder från det forna Sverige:

 

Då går svenska mediemänniskor, okunniga om sitt eget lands historia liksom om sina stora författare, till storms mot Åkesson! Här några exempel:

Länk till skribentens ”analys” med rubriken Jimmie Åkesson utesluter alla ”icke-svenskar” i sitt Sverige i tidningen Arbetet.

Kort utdrag ur texten:

Jimmie Åkesson ger sig på att göra en ny folkräkning i sitt Almedalstal.

Iklädd en I love Sölvesborgs-tröja utropar han att ”Sverige är vårt”. Till landets befolkning räknas inte de statistiskt beräknade tio miljonerna. Nej, utan att säga rakt ut vilka som uteslutits säger han att befolkningen består av 6,5 miljoner svenskar.

Detta är så pinsam läsning att det nästan bär emot att ens publicera det. Men man ska inte blunda för något, allra minst dumhet, okunnighet eller medveten historieförfalskning (vilket det här rör sig om vet jag förstås inte). Skribenten avslutar med:

”Sverige är vårt sedan årtusenden, genom fädernas offer i blod”, säger Åkesson.

Låt oss hoppas att vi aldrig någonsin mer behöver höra sådana skrämmande ord eller ett lika aggressivt nationalistiskt tal under den så viktiga politikerveckan i Almedalen.

Det är inte Jimmie Åkesson som ”säger” det hon citerar, det är den store svenske författaren och debattören Vilhelm Moberg, han som också skrev eposet Utvandrarna, om det är bekant? Om inte så kanske det är dags att ta del av det, eftersom det också beskriver en del av svensk historia och eftersom det också rätt ofta nämns i olika sammanhang i den svenska debatten.

Och så här uttrycker sig en annan offentlig person, som själv presenterar sig på Twitter:

Pinsamt. Pinsamt. Pinsamt. Också för Olle Wästberg, som inte heller tycks känna till Vilhelm Mobergs verk. Sedan säger han i en senare tweet att han träffat denne och tar sig också rätten att tala i Mobergs namn när han påstår att Moberg aldrig skulle ha accepterat SD. Makalöst! Även om det är mycket möjligt att Moberg inte hade accepterat SD så kan knappast Olle Wästberg veta det med säkerhet och allra minst ha rätten att med bestämdhet påstå vad Moberg hade accepterat eller inte.

”Pinsamt” är egentligen ett för svagt ord för hela den här soppan. I brist på ett starkare ord får man sätta ”ytterst” framför. Även om inte ens det riktigt räcker för att beskriva fenomenet ”svenskar som inte känner till ens sin nutidshistoria och sina 1900-talsförfattare”. Och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, lika okunnig hon, retweetade både journalisten, debattören, prästens och Olle Wästbergs okunniga tweet… Det är svårt att göra annat än hålla med Ivar Arpi, ledarskribent i Svenska Dagbladet när han skriver:

Dessa glimtar från den svenska verkligheten visar ett udda land. Ett land som skiljer sig som natt från dag, inte bara jämfört med sina nordiska grannländer utan med alla länder överhuvudtaget. Det gör många människor förtvivlade. Och någon ljusning syns inte. Tvärtom.

Läs också:
•  Glimtar från ett udda land # 1 – 3 juli 2019