Lägg bara till H²0 för att köra? Kinesiskt företag hävdar att dess vätgasdrivna bil kan köra i 500 km på vatten

A car company based in central China claimed it has built a hydrogen-powered vehicle that could travel up to 500 kilometres powered only by water. The prototype made by Qingnian Cars in Nanyang, a city in Henan province, made its maiden journey on Wednesday. Photo: Baidu

Fordonet har ännu inte setts av allmänheten men lokala medier rapporterar att den gjorde sin jungfruresa i förra veckan

Kemisk reaktion av vatten och aluminiumpulver skapar väte för att driva bilen, enligt verkställande direktören

Laurie Chen

Published: 26 May, 2019

https://www.scmp.com/news/china/science/article/3011884/just-add-h20-go-chinese-firm-claims-its-hydrogen-powered-car-can

Ett bilföretag  i centrala Kina hävdade att de har byggt ett vätgasdrivet fordon som kan köra upp till 500 kilometer och som drivs endast av vatten.
Prototypen som gjordes av Qingnian Cars i Nanyang, en stad i Henanprovinsen, gjorde sin jungfruresa i onsdags när det lokala kommunistpartiets chefer besökte anläggningen, skriver Nanyang Daily-tidningen.

Fordonet är inte känt för att ha testats på längre sträckor, men Pang Qingnian, verkställande direktör i företaget, berättade för Securities Times att den skulle kunna köra  mellan 300 och 500 kilometer på 300-400 liter vatten.

”Kostnaden [för forskning och utveckling] är en affärshemlighet som jag inte kan avslöja,” sa Pang senare Thepaper.cn. ”Vi uppnådde detta till en låg kostnad, det här är vår företagsteknik.”

Pang Qiangnian, chief executive of the company, said the engine ran on hydrogen produced by a chemical reaction when a catalyst is applied to a mixture of aluminium powder and water. Photo: BaiduPang Qiangnian, verkställande direktör i företaget, sade att motorn gick på väte producerat genom en kemisk reaktion när en katalysator applicerades på en blandning av aluminiumpulver och vatten

 

”Vattnet som vi använder är vårt, vi behöver inte åka till Mellanöstern för att köpa [bensin]. Vatten förorenar inte heller, sade Pang.

Pang avfärdade experternas tvivel om att kostnaden för att producera vätgasdrivna motorer var för hög och att företaget skulle återvinna reaktanterna som används vid processen.

Vattendrivna fordon växer stadigt i popularitet på den nya energimarknaden, även om de är betydligt mindre vanliga än elbilar. Dessa fordon reagerar vanligen med väte och syre för att driva en elektrisk motor.

För att driva en vätgasdriven bil med vatten ensamt, skulle vattnet behöva genomgå elektrolys som skapar väte för att driva motorn.

Olika företag och individer från hela världen har krävt att man uppfinner en vattendriven bil, men många av dessa har senare visat sig vara falska.

En lokal tjänsteman från Nanyang-byrån för Industri och Informationsteknik bekräftade för den statsägda nyhetsbyrån Xinhua på lördagen att bilen bara var en prototyp.

Zhang Wensheng, den nuvarande partisekreteraren för Nanyang kommunala kommitté, och Huo Haosheng, borgmästaren, var på affärsresa och kunde inte nås för kommentarer.

Qingnian Cars har utvecklat väteteknik med Hubei University of Technology sedan 2006, sade ledningsnämnden för Nanyang Hi-Tech Zone på lördagen.

Bilen visades först framgångsrikt på onsdag, men är för närvarande inte i massproduktion, tillade den. Men många människor på kinesiska sociala medier förblev inte övertygade utan bevis på en lyckad resa.

Jiang Feng, professor i materialvetenskaper vid Xian Jiaotong University, berättade för Thepaper att människor borde hålla ett öppet sinne mot kraven.
Han sa att det var åtminstone teoretiskt möjligt att driva en bil med vatten och tillade att hans egna experiment hade visat att det var möjligt att skapa väte från vatten och aluminium.

”Om du inte förstår det, bör du åtminstone ha en tolerant inställning till det”, sa han. ”Jag tycker att emotionellt laddade kommentarer är olämpliga.” sade han.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

1 svar

  1. Kineser kopierade den teknologi från Ryssland. I Ryssland byggdes fordon på vatten längre sedan, men ingenjörer och vetenskapsmän var mördade på löpande band (och mördas fortfarande), då i Ryssland den Khazariska maffia som redan längre sedan ockuperade ledning och Kreml är ännu värre än amerikanska motsvarighet. De kriminella banditer i Kreml under kokain påverkan tror att deras docka i Putin’s klädsel skall ta över världen.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: