Sri Lanka: Kandidat för en ny NATO-bas?

Global Research, May 01, 2019
Sri Lanka, påsksöndagen den 21 april 2019: Fler än ett halvt dussin bombattacker skakade landet och dödade allt från 250 till över 350 personer. Beroende på vem som räknar, varierar dödsantalet. Förödelsen ägde rum i flera katolska kyrkor och på lyxhotell. Andra explosioner kom från, – vad man uppger – självmordsbomber som har dödat ytterligare flera dussintals människor. Många är barn, kvinnor – och kristna. Varför lyxhotell? Västerländska (kristna) turister?
Igår slog ytterligare en explosion till mot en misstänkt byggnad och dödade 18, inklusive kvinnor och barn. Igen säger ”myndigheterna” att det var självmordsbombare som inte vill att deras ”gömställen” skulle upptäckas. Rent praktiskt, så är de också alla döda – dessa ”självmordsbombare”. Ingen kan ställa frågor till dem.
Det råder mycket förvirring, ännu fortfarande, på hela Sri Lanka. Ingen tog på sig skulden för massakrerna. Det går rykten om att Sri Lankas president mottog varningar innan attackerna från utländsk underrättelsetjänst, men ignorerade dem. Talmannen förnekar dessa påståenden. Och explosionerna fortsätter.

Slutligen faller domen. De skyldiga är en islamistisk terroristgrupp som är associerad med ISIS. Vad mer är nytt?

Sri Lankas befolkning består till 70 % av buddister, 13 % är hinduer och nästan 10 % är muslimer, främst sunni, salafister och ca 7 % kristna. New York Times rapporterar att den anklagade hjärnan bakom terrorattackerna påverkas starkt av wahabismen, samma extrema hårdföra grupp som kontrollerar största delen av Saudiarabien.

Hatet mellan religioner verkar ha ökat. För några veckor sedan angrep en vit fundamentalist en moské på Nya Zeeland och dödade 50 personer. I helgen dödade en skytte en kvinna i en synagoga nära San Diego i Californien. Mördaren sade att han inspirerats av massakern på Nya Zeeland. Ingår dessa spontana interreligiösa mini-krig, som en del av en utrikespolitisk ”Dela för att erövra”-ansträngning? En strategi som man har använt sig av inom imperier under århundraden, men som nu verkar att ha återuppstått och verkar ha ett bra förhållande med det nuvarande imperiet i Washington?

MintPress News skriver:

Påskattacken på Sri Lanka är hantverket utfört av terrorister som återvänder från striderna i Syrien, de utövar den saudiarabiska wahabistiska salafist-ideologin. Fastän det ännu inte har bekräftats är (attackerna) förenliga med Saudiarabiens ”modus operandi” som är sponsrad av wahabist-terrorismen över hela världen. Det är allt från Boko Haram till ISIS, och från Talibanerna till Al Quaida. Den går som en gemensam ideologisk röd tråd genom dessa terrorgrupper. Den här är saudiernas sponsrade wahabist salafistiska ideologi vars sydasiatiska motsvarighet är Deobandi. För förkorningsändamål blir det allt vanligare att kalla denna sammankopplade ideologi för WSD (wahabistisk salafistisk Deobandi). 

Kan vi förvänta oss en våg av saudiskt sponsrad WSD-terrorism även i öst? Skyddas denna skräck av den saudiska regeringen genom USA, för att de ber om det? Och denna islamistiska-extremism leder gradvis till ett berättigande av NATO-baser runt om i världen? Kanske en på Sri Lanka i morgon? Hittills är Sri Lanka rent från NATO. Sri Lanka har inte ens ett associeringsavtal med NATO.

Tittar man bara på den globala geostrategiska platsen som Sri Lanka innehar, förbinder den Arabiska havet med Indiska Oceanen. Sri Lanka kan också ha en direkt, öppen havsförbindelse med en lilla brittiska ön Diego Garcia i Chagos skärgård, nordost om Madagaskar. Diego Garcia inhyser USAs största marinbas utanför den amerikanska kontinenten. Många av drönarmorden i Jemen, Syrien och på andra ställen i Mellanöstern härstammar från Diego Garcia. ”Inbördeskriget” i Syrien var (och är fortfarande) styrt från Diego Garcia, liksom det var från Djibouti.

Kunde det vara logiskt för NATO att inrätta en bas på Sri Lanka med avsikt att kontrollera Sydostasien? Saudiarabiskt ledda WSD-attacker skulle skapa nödvändigt kaos som motiverar västerländska underrättelsetjänster – plus NATO – att slå sig ner i Colombo, med avsikt att skapa ytterligare protester och anarki – en oändlig inre strid, vilket ger krigsindustrin ett nytt oändligt vinstflöde, och därmed, ytterligare rättfärdigar det oändliga kriget mot terrorn. – Därigenom kunde man flytta ännu en tum närmare ett Fullspectrum herravälde över Moder Jord och hennes olyckliga åskådare – vilket den västerländska mänskligheten har blivit – en massa klagande konsumenter som dränks i den turbo-kapitalistiska marknadsideologin, som blir för bekväm för att få folket att resa sig på barrikaderna.

Nyckeln och motorn till allt detta är NATO, vars modus operandi dödar för att leva, för dominans och för vinst. Om det någonsin ska bli fred – och det är vad största delen av invånarna i denna värld vill ha – jag överdriver inte om  jag påstår att 99,99 % av världens befolkning vill leva i fred – då måste NATO avvecklas, NATO måste nedmonteras.

Så, Europa, som har det största medlemskapet i NATO (27 av 29 nationer) måste lägga sina pengar där hennes födkrok finns: Europa kräver fred, Europar hävdar att de är fredsbevarande – är det sant? Lägg sedan dina pengar på att skapa fred – dra er ut ur NATO, och neka omedelbart till att finansiera denna dödsmaskin med förevändningen att vi ”skyddar Europa”. Skydda Europa från vad då? Från vem? – Inte är det från Ryssland – trots allt den högt propaganderande och mycket företagsfinansierade Russia Gate/ ryssfobin, som förvärrats av den nya artificiellt implanterade rädslan – den för Kina. Dessa länder har ingen expansionshistoria, lik den i väst.

De söker endast vänliga handelsförbindelser, kulturella- och forskningssamarbeten inom superkontinenten Eurasien, och i slutändan främjar de en multipolär värld. Det bästa exemplet är den kinesiske presidenten Xi’s uppfinningsrikedom – Belt and Road Initiative (BRI) som nyligen avslutade sitt högt framgångsrika forum i Peking – där mer än 120 länder undertecknade en överenskommelse och ett samarbetsavtal med Kina värt motsvarande tiotals miljarder dollar. – Vilket sätt för samarbete, istället för såga västerländsk krigföring!

Europa och omvärlden befinner sig inte i fara, förutom som fara för sig själva i egenskap av USAs vasaller och för att de inhyser 30-plus NATO-baser, vilka utgör de första målen ifall att öst vore tvunget att försvara sig från den permanenta Pentagon-NATO drivna aggressionen.

Europa, håll igen med finansieringen av NATO, gå ur NATO, avväpna NATO, – NU – innan man sätter upp ytterligare en bas i Asien, innan NATO sprider mer död runt om på jordklotet.

 

Peter Koenig is an economist and geopolitical analyst. He is also a water resources and environmental specialist. He worked for over 30 years with the World Bank and the World Health Organization around the world in the fields of environment and water. He lectures at universities in the US, Europe and South America. He writes regularly for Global Research; ICH; RT; Sputnik; PressTV; The 21st Century; TeleSUR; The Saker Blog, the New Eastern Outlook (NEO); and other internet sites. He is the author of Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed – fiction based on facts and on 30 years of World Bank experience around the globe. He is also a co-author of The World Order and Revolution! – Essays from the Resistance. He is a Research Associate of the Centre for Research on Globalization.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: