Samhällets prioriteringar ur en polismans ögon

https://www.bohuslaningen.se/samh%C3%A4llets-prioriteringar-ur-en-polismans-%C3%B6gon-1.778483?fbclid=IwAR1A4k9WyEa0no6OAqgRKc1QKiqjxK_fGnKmZAK9TyyCq-r1pxbFk6bQImI

 

Vid 22-tiden på torsdagen den 21 april kallades polisbil 54-4320 med undertecknad och kollega till en lägenhetsundersökning.

En äldre människa hade inte avhörts och det kunde befaras ett akut hjälpbehov eller rent av ett dödsfall. Vi tog oss in i lägenheten, fann den äldre liggandes på köksgolvet, okontaktbar. Askgrå hy och en till synes helt utmärglad, undernärd kropp.

Vaga livstecken konstaterades. Ambulans tillkallades omedelbart. För övrigt bar lägenheten tydliga spår av en människa som kämpade med sin vardag. Utanför berättade en gråtande anhörig att familjen/anhöriga, under en längre tid, förgäves sökt plats på kommunalt hem/vårdinrättning, helt utan gehör.

Efter en snabb avrapportering via radion kallades vi på ett nytt larm. Personal ska vara hotade med kniv, på ett hem för ensamkommande pojkar i övre tonåren. Ett HVB-hem som drivs i kommunal regi. Personal hade larmat och räddningstjänsten ryckt ut med en mindre styrka för att stötta i avvaktan på polis.

Framkomna, möttes vi av tre brandmän och sex personer ur personalen, där de senare upprört berättade om kvällens händelser samt informerade om hemmet i stort.

Hemmet bebos av 26 ensamkommande med service dygnet runt. Totalt tjänstgör 17 personal för att tillhandahålla denna dygnetruntservice. Ett flertal med vårdutbildning.

Man vittnade om flera händelser liknande den i kväll och kände stor ängslan och uppbragdhet. Ständiga konflikter vid läggdags- och uppstigningar, ensamkommande som måste väckas ett flertal gånger och missar undervisningen med mera. Bråk och konflikter där några tilläts fördärva för alla.

Avsaknad av rutiner och strukturer samt handlingsplan för hantering av denna och liknande situationer. Personalen får inte själva ta kontakt med ansvarig kommunal chef. Den kontakten ska filtreras via jourhavande räddningsledare på distans med mera.

En ur personalen, som blivit speciellt utsatt under kvällen och även tidigare, menade att man inte hade tillräckliga resurser. För liten personalstyrka mot för många ensamkommande på boendet.

Samma person valde att gå hem för natten, då kvällens händelser och liknande situationer fått modet och orken att tryta.

Konklusion: Vakna Svensson! Annars blir du dum på riktigt.

Bertil Mahnkopf

Polisinspektör Västra Fyrbodal

Annonser


Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

3 svar

  1. Tack Yrsa för att du låter vanliga utsatta människors röst höras. Det som pågår är mer än tragiskt och upprörande.
    Kom att tänka på en sak – är det inte dags att sluta skriva ensamkommande. De har ju inte kommit ensamma. Man skulle kunna skriva ”s.k. ‘ensamkommande'” för att börja synliggöra detta och då sätta ”-tecken omkring ordet varje gång det används.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: