Lilla Greta och den stora världen

Greta Thunberg möter allt mer kritik för sina aktioner utomlands

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Publicerad: 12 mars, 2019
https://www.nyatider.nu/lilla-greta-och-den-stora-varlden/

För två veckor sedan gick en protestmarsch genom Hamburgs gator. Greta och mängder av skolelever, mestadels från hög- och mellanstadier, utrustade med handmålade plakat tågade genom stadens gator med en uppmaning till de vuxnas värld, att på allvar betänka hotet om den annalkande klimatkrisen. Reportrar från den tyska Tv kanalen ZDF frågade några elever om deras personliga syn på anledningen bakom marschen. En skrämmande bild började utspela sig framför deras kameror och mikrofoner. Dessa 12-14-åriga ungdomar, egentligen barn, svarade med en fanatisk övertygelse och med generella formuleringar om behovet av protester inför den snart kommande klimatkatastrofen. Det var inga frimodiga barn som talade spontant , med variationer och sakliga motiveringar. Tydliga spår av en lyckad och övertygande indoktrinering var uppenbara. Även en allvarlig Greta intervjuades av flera utsända medierepresentanter.

ZDF är en intellektuell kanal där man av tradition använder sofistikerade former för att bemöta politiska och andra intrikata situationer som är känsliga och inte kan bemötas i direkta klargöranden. Följaktligen sänder man olika dokumentärer om livet i gamla DDR och ungdomsverksamheter som till exempel unga pionjärer och socialistisk ungdom (FDJ). Uppmärksamma tittare återkallar gamla minnen och ser paralleller. Den glöd med vilken tyska barn bokstavligen reciterar svaren påminner om den sovjetiske pseudopojkhjälten Pavlik Morozov, som inte bara angav sin egen far, utan även lyckades leva som en sovjetisk förebild och därför uppmärksammades i sovjetstatens hårt kontrollerade media.


Greta Thunberg i Arktis

Under sina resor besökta Greta även polartrakter där en kvinnlig journalist frågade på engelska: ”Vad skulle du vilja förändra?” ”Everything!” blev svaret. De närvarande log med ett generande leende.

I fredagens möte och protestmarsch – i en annan stad i Tyskland – blev situationen densamma. ” Varför skall vi lära oss något, när världen kommer att krascha i alla fall?” Förgäves försökte en lärare med en plansch föreställande Pythagoras sats att uppmana till kunskapsinhämtning hellre än till fredagsstrejker.

Tyskland är fortfarande ett land där bildning och personlig kultur skattas högt. Myndigheter och mediekretsar består av välutbildade och mestadels nationellt sinnade medarbetare. Således togs Gretas aktiviteter upp i ett inslag i ZDF sändning. Man visade öppet att Greta och de strejkande eleverna har stöd hos själva Frau Kansler, det vill säga Angela Merkel, som anser att de, alltså eleverna, förtjänar samhällets stöd. Det bör tilläggas att oppositionspartiet AfD hårt kritiserade dessa ungdomsprotester med klimatfrågan som förevändning för skolfrånvaron. Många tyska tjänstemän diskuterar nu skolpliktsfrågan ställd mot klimatengagemanget.


Tyska elever skolstrejkar på Greta Thunbergs uppmaning

Den tydliga uppfattningen bland den tyska allmänheten är att ungdomarna har indoktrinerats och att de borde ägna sig åt studier i tyska, matematik, engelska och andra ämnen i stället.

Det är ingen hemlighet att eleverna alltid välkomnar varje form av aktiviteter som inte har med en traditionell undervisning att göra. Någon bör nog upplysa Greta och andra ungdomar om att miljöfrågor kräver goda kunskaper i kemi, biologi, fysik med mera. Halvt på skämt och halvt på allvar förklarade man i ett ZDF-program att lilla Greta är persona non Greta, en anspelning på en diplomatisk term (persona non grata), när man utvisar en diplomat.

Förbundskansler Angela Merkel har gett sitt stöd till protesterna

Det gäller att följa länder och regeringar som antingen välkomnar alternativt avvisar verksamheter som strider mot de egna skollagarna. Följaktligen kan Greta Thunbergs verksamhet komma att ifrågasättas av flera länder med hänvisning till lagar om skolplikt och närvaro för kunskapsinhämtning.

Annonser


Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

1 svar

Trackbackar

  1. Lilla Greta och den stora världen – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: