Hysch hysch om ny amerikansk spionradar i Finnmark

Norska myndigheter vill inte ge upplysningar om transporten av en ny amerikansk underrättelseradar till Vardö.

radar
Efter flera dagar är ett stort kolli lossat från ett fartyg som kom direkt från USA till Finnmark
I hamnen på Vardö har en specialtransport kommit direkt från Portland USA, med delar till en militärradar. Fartyget som har fraktat radarn är den största som någonsin har lagt till vid kajen i fiskesamhället i Finnmark.

Kollit som lossades är märkt med ett amerikanskt offentligt kontraktsnummer. Kontraktsnumret visar att försändelsen är en radarutrustning levererad av det amerikanska företaget Raytheon, som också tillverkade den tidigare radarn.

Leveransen tillhör ett kontrakt värt 93 miljoner amerikanska dollar – eller med dagens kronkurs: 770 miljoner norska kronor.

Slår mot kamera

De som lossar den amerikanska båten, gillar inte att bli fotograferade. En av dem som jobbar på den offentliga kajen går med ryggen till och slår mot NRK-kameran, därefter slår han med händerna mot kameran.

– Du kan inte ta bilder av min lastbil, säger arbetaren när han vänder sig och går bort.

En annan man i en lastbil håller handen för sitt ansikte och visar tydligt att han inte gillar att bli fotograferad.

Skjuler ansiktet for ikke å bli fotografertgillarinte.jpg
De som tar emot den amerikanska radarn på Vardö vill inte bli fotograferade

 

I flera dagar fraktar tunga lastbilar låsta containrar till ett avstängt militärområde nära centrum. När de största partierna ska genom tunneln till centrum måste tunneln stängas av för all annan trafik.

Förarbetet för den nya radarn har pågått länge. Samhället har fått en ny kraftförsörjning. Understället till radarn, som har flera nivåer under marken består av femton våningar, och har också kommit på plats.

radar2
Understället till den nya radarn består av tio våningar och är en av de största
byggnaderna med flest våningar i Finnmark

Sänder data till US Strategic Command

Underrättelseanläggningen på Vardö är ett tvåsidigt samarbete mellan USA och Norge. Globus-systemet sänder data till US Strategic Command, som har ansvar för användningen av atomvapen och för den militära operationen på plats. Norge får också underrättelseinformation från Globus.

Alla på Vardö är emellertid inte lika begeistrade i moderniseringen av anläggningen.

– Du vet inte vad det för med sig, allt vad det medföljer. Jag saknar information om vad man har installerat och vilken inverkan det har på lokalsamhället, säger Jim Valle.

Underrättelseanläggningen på Vardö befinner sig 28 km från gränsen till Ryssland. Någon mil längre bort ligger Nordflottans atomubåtar, huvudtyngden i Rysslands militära styrka. Ryssland har länge och kraftigt reagerat på den amerikansk-norska underrättelsestationen på Vardö.

  • 24 mars 2017 flög nio ryska attackflygplan i angreppsformation mot Vardö och vek av först efter att de var nära att krocka med radaranläggningen med raketer.
  • 14. februari 2018 flög igen 11 taktiska bombflygplan i angreppsprofiler mot Vardö innan de svängde av lite utanför norskt luftrum

attack
Under de senaste 10 åren har ryska bombflygplan simulerat angrepp på de amerikansk-norska radaranläggningarna i Vardö två gånger

Underrättelsetjänsten är tyst

Underrättelsetjänsten är norsk partner för Globus-systemet med ansvar för den dagliga driften. Kommunikationsrådgivaren Erik Sörflaten för Underrättelsetjänsten vill inte ge upplysningar om transporten av en ny sensor till Öst-Finnmark.

Han skriver i en e-port att ”Underrättelsetjänsten kommenterar aldrig metoder, relationer eller kapacitet, då detta är att anse som säkerhetsgraderad information och att det gäller också det som har med uppgraderingen av Globus-systemet att göra”.
ocean-globe
Det amerikanska fartyget Ocean Globe är det största lastfartyget som lagt till i Vardö
Underrättelsetjänsten har tidigare sänt ut ett pressmeddelande om moderniseringen, men alla i samhället är inte lugnade av det.
Det är på grund av den nya radarn som vi blir måltavla för andra makter. Detta är en radar som man nästan kan se in i ögonvitorna på Ryssland. Vi har talat om strålning när den kom till samhället, men jag vet inte vad som kommer att se nu, säger Leif Erling Olsen.

Skall ska följa rörelserna i världen

På nätet är det mycket information om radarsystemet på Vardö. Globus övervakar området som inte täcks av andra amerikanska radarsystem och är ett av USAs mest avancerade radarsystem för att följa objekt i världen.

Forskare Michael Meyer vid Institutt for forsvarsstudier menar att den nya radarn kan vara en del av en omstridd raketskjöld mot atomraketer. Detta har Underrättelsetjänsten bekräftat.

Professor Theodore Postol vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, menar att den nya radarn är en del av en upprustning som kan förorsaka en stormaktskonfrontation.

Annonser


Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

2 svar

Trackbackar

  1. Hysch hysch om ny amerikansk spionradar i Finnmark – Life, Death and all between

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: