Finlands farliga väg mot krig

siira

https://www.fort-russ.com/2019/02/analysis-finlands-dangerous-march-to-war-incoherence-at-the-munich-security-conference/

Denna konferens har inte omnämnts i våra svenska medier med ett endaste ord!

Från förra fredagen och fram till söndag samlades de politiska ledarna, presidenterna, statsministrarna och utrikesministrarna i Tyskland för att diskutera aktuella utrikes- och säkerhetspolitiska teman vid Säkerhetskonferensen i München.

Konferensen har organiserats i München sedan 1963. Den samlade åter representanter från både Europa och USA, samt från Ryssland och Kina. I år fanns också flera ledare från afrikanska länder närvarande.

De officiella diskussionerna vid mötet följdes av tusentals journalister, men konferensen gav också möjligheter för ledare i de olika länderna att träffa varandra bakom stängda dörrar. Det kanske också berättar något om konferensens atmosfär när den politiska vetenskapliga avhandlingsutmärkelsen som fått sitt namn efter den försvunna (avrättade – red.anm) amerikanska krigshöken, senator John McCain, delades ut här.

Bland årets ämnen fanns EUs roll i världen, liksom det transatlantiska samarbetet mellan Europa och USA. Ombyggnadskonkurrens och vapenuppbyggnaden mellan stormakterna diskuterades också. Trots att USAs president Trump är öppet sur i sina kontakter med sina europeiska vasaller, deltog ännu fler amerikanska representanter  i konferensen än under tidigare år.

Konferensens ordförande, Tysklands fd ambassadör i Washington, Wolfgang Ischinger, försökte konsolidera deltagarna genom att säga, att sedan Trump blev president, har USAs närvaro i Nato-länderna faktiskt ökat. Det finns fler amerikanska soldater och militär beredskap i Europa än någonsin tidigare: Utrikespolitiken dikteras av den permanenta statliga apparaten och det militärindustriella komplexet som inte leds av Trumps tweets och vad han vräker ur sig.

Trots allt uttryckte Finlands president Sauli Niinistö sin oro över ett ”transatlantiskt samarbete”. Särskilt nämnde han att ett avbrott från det ”internationella kontraktssystemet” kan leda oss bakåt, ”bakåt in i historien”. Niinistö deltog i lördagens paneldiskussion som diskuterade vapenkontroll. Vilka slags möten han höll bakom stängda dörrar, avslöjades inte för media.

Vissa kan fortfarande föreställa sig att president Niinistö är en patriotisk fredsman när han beklagade diplomatin i maktpolitikens värld. I München var han emellertid angelägen om att insistera på att ”Europeiska unionen borde kunna tala med en röst, så att dess budskap skulle höras”. ”För det andra respekterar världen alltmer den hårda kraft som Europa saknar”, tillade Niinistö. Naturligtvis ville president Niinistö inte att Europa blir en självständig makt avskild från Förenta staterna. Så den här ”gemensamma rösten i Europa” som han hänvisar till borde vara mer som ett eko från Washington.

President Niinistö har länge och systematiskt arbetat för USAs intressen. Han har hjälpt till med att få in den militära alliansen Nato i norr, ända fram till Rysslands gränser. Efter att Finland undertecknat samarbetsavtalet med Nato och ett försvarssamarbetsavtal med USA, har de fullvärdiga medlemmarna inom Nato haft krigsövningar i Finland. Utan tvekan kommer fler projekt att följa. Det är konstigt att den här typen av hemlighetsmakeri för en ”amerikanisering” av Finland, inte tycks störa ens människor som kallar sig nationalister. De som blint tror på det ”ryska hotet” kan inte avskräckas av några motsatser.

Niinistö framstår sig själv som oroad över INF-fördragets öde,  när det egentligen redan har brutits för flera år sedan, när missilförsvarssystemet på initiativ av George W. Bush, planerades (även om det i verkligheten var vår östra granne som var målet). För att hålla Nato-kompatibelt, undertecknade Finland inte FNs fördrag om förbud mot kärnvapen. Efter detta har alla slags Nato-föremål förts in i Finland, och det skulle inte vara överraskande om amerikanernas taktiska kärnvapen redan lagrats här i all tysthet. Finland har målmedvetet slagit in sig på samma väg som de baltiska länderna, Estland, Litauen och Lettland.

Om den Europeiska unionen en dag skulle hamna i en oåterkallelig konflikt med USA, skulle Finlands politiska ledarskap svära trohet gentemot FN och inte mot det finska folket eller Europa. Trots Trump, fortsätter denna hökaktiga agenda att existera inom USA, och de nya betalarna inom Norden för den liberala ordningen, och ledda av det nationella koalitionspartiet i Finland, har samtidigt blivit det sista brohuvudet mot Ryssland. Det är ett absolut problem.

Markku Siira

Markku Siira är medborgarjournalist från Finland. Han skriver om politik i den finska dagstidningen, Kansalainen (”Medborgaren”), med exklusiva översättningar från Fort Russ News. Hans huvudämnen behandlar geopolitiska, europeiska och eurasiska angelägenheter, Mellanöstern och USA: s utrikespolitik. Bland hans specialintressen är Ryssland, Kina och Iran.



Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: