SVT Dokument inifrån: Skotten på Nygatan

SVT Dokument inifrån: Skotten på Nygatan

…….

Efter en vild biljakt i Örebro prejas och skjuts Sarbaz Ibrahim till döds. Detta efter att den polisman som sköt upplevt sig vara i livsfara när Sarbaz istället för att kliva ur bilen satte full fart för att komma därifrån.

Ett team från SVT´s Dokument inifrån har lagt ner ett stort och tidskrävande arbete på att utröna ifall det fanns skäl för polismannen att skjuta eller om det hade funnits andra metoder för att förhindra Sarbaz framfart. Alla inblandade i ärendet inklusive kollegan som var på plats i det efterföljande polisbilen intygar dock att det var ett korrekt handlande från den skjutande polisen sida.

Sarbaz Ibrahim saknade körkort och var vid tillfället påverkad av hasch och eventuellt av starka tabletter. Vid ett tidigare tillfälle hade Sarbaz kört av vägen och in i en husgrund, också då påverkad av narkotika. Knappt ettåriga dottern i baksätet klarade sig undan skador trots att hon flög fram i vindrutan. Därför var han förbjuden att köra bil en tid.

Enligt hans sambo Amanda hade han mått dåligt under senare tid. Amanda träffade Sarbaz Ibrahim när hon var 16 år. Nu är hon ensam med två flickor. Hon beskriver Sarbaz som impulsiv; “En sådan person man behöver i sitt liv”. Och deras relation och liv var lugnt, även om Sarbaz bl a hade en dom för misshandel på sitt register.

Dokument inifråns två avsnitt framgår tydligt hur angeläget det undersökande TV-teamet är av att få fram indikationer och fakta som visar på ett oproportionerligt våld från polismannens sida. Ideligen ställs frågan om inte Polisen vid detta tillfälle, liksom i de många andra biljakter som teamet studerat, skulle ha kunna agerat på ett annat sätt för att undgå att skada/döda den undflyende. Till deras frustration blir svaret från de intervjuade poliserna att detta vore detsamma som att ge upp för brottslingarna och lämna fritt fram för deras aktiviteter.

I dessa dagar kan man inte annat än känna stor tacksamhet över att det någonstans bland våra myndigheter finns dom som tar ansvar för lagens upprätthållande i vårt samhälle. Detta trots att dom arbetande poliserna inte bara utsätter sig själva för livsfara, utan därtill ständigt övervakas av journalister vars stora ambition är att kritisera denna kår för deras utövande av det statliga våldsmonopolet gentemot dom “stackars” brottslingar som bryter mot lagen. Och därtill med en lön som – med tanke på de faror dom utsätter sig för – är oanständigt låg!

Man skulle önska att reportrarna och dom övriga medverkande i TV-teamet hade lagt ner det stora och kostsamma arbetet på att istället analysera varför det går så snett för en mycket stor del av alla dom som under senare decennier har invandrat till Sverige. I såväl första som andra och tredje generationen. Här hade dom haft större förutsättningar att upptäcka missförhållanden och felbeslut från myndigheternas sida som skapar otrygghet ute i samhället.

En sådan “research” ligger dock inte i SVT´s intresse. Hos detta av svenska folket skattefinansierade media är istället ambitionen att propagera för ett mångkulturellt samhälle. Och i det avseendet skildra hur stackars invandrare bemöts med “oproportionerligt” våld för deras “bagatellartade” förseelser.

//Kenneth SandbergKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

2 svar

Trackbackar

  1. SVT Dokument inifrån: Skotten på Nygatan – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: