George H. Walker Bush: Bush-familjen och den mexikanska drogkartellen

Global Research, December 04, 2018

George HW Bush  hade utvecklat nära personliga band med Carlos Salinas de Gortari och hans far, Raul Salinas Lozano , som enligt Dallas Morning News (27 februari 1997) var ”en ledande person i narkotikahandlingar som också involverade sin son, Raul Salinas de Gortari …  

Följande text publicerades i maj 2015 under titeln   Jeb Bush, Mexican Drug Cartel och ”Free Trade”. Bush-familjen och organiserad brottslighet 

https://www.globalresearch.ca/jeb-bush-the-mexican-drug-cartel-and-free-trade/5448747

 

Jeb Bush är en presidentkandidat. [2015]

Men Jeb är inte bara bror till George W. och George HW Bushs son.

Jeb Bush hade också nära personliga band till Raul Salinas de Gortari , bror till Mexiko före detta president Carlos Salinas de Gortari. På 1990-talet var  Raul ”drug kingpin”, enligt den  tyska federala åklagaren  Carla del Ponte, en av de viktigaste siffrorna i den mexikanska drogkartellen.  

Jeb Bush – ställde upp i valet för att bli guvernör i Sunshine State – var en nära vän till Raul Salinas de Gortiari (bild höger):

”Det har också funnits mycket spekulation i Mexiko om den exakta karaktären hos  Raul Salinas nära vänskap med tidigare president George Bushs son, Jeb. Det är väl känt här att de två familjerna i många år tillbringade semestrar tillsammans – Salinaserna vid Jeb Bushs hem i Miami, Busharna vid Raul Ranch, Las Mendocinas,  under vulkanen i Puebla.

Det finns många i Mexiko som tror att förhållandet blev en bakåtkanal för känsliga och avgörande förhandlingar mellan de båda regeringarna, vilket ledde till president Bushs sponsring av NAFTA. ”(Framstående intellektuell och före detta utrikesminister Mexiko Jorge G. Castañeda, The Los Angeles Times.  Och Houston Chronicle, 9 mars 1995, läggs tonvikt på)

Det personliga förhållandet mellan familjerna Bush och Salinas var en fråga om offentligt register. Tidigare president George HW Bush hade utvecklat nära personliga band med Carlos Salinas och hans far, Raul Salinas Lozano. (vänster)

Raul Salinas Lozano var familjen patriark, far till Carlos och Raul Junior. Enligt den tidigare privata sekreteraren till Raul Salinas Lozano (i ett uttalande till amerikanska myndigheter):

”… Herr Salinas Lozano var en ledande aktör inom narkotikahandlingar som också involverade sin son Raul Salinas de Gortari, hans svärson, Jose Francisco Ruiz Massieu, den 2: a tjänsteman i det styrande institutionella revolutionarpartiet eller PRI , och andra ledande politiker, enligt dokumenten. Herr Ruiz Massieu mördades 1994. ”(Dallas Morning News, 26 februari 1997, läggs betoning på).

Tidigare president George HW Bush och Raul Salinas Lozano var ”intimo amigos”.

Enligt den tidigare DEA-tjänstemannen Michael Levine var den mexikanska drogkartellen en ”familjeaffär”. Både Carlos och Raul var framträdande medlemmar av kartellen. Och detta var då känt för amerikanska generaladvokaten Edward Meese 1987 ett år före Carlos Salinas installerades som landets president.

När Carlos Salinas installerades som president, blev hela den mexikanska statapparaten kriminaliserad med nyckelpositioner som ockuperades av medlemmar av kartellen. Handelsministern med ansvar för handelsförhandlingar som ledde fram till undertecknandet av NAFTA var Raul Salinas Lozano, fader till Raul Junior, Drug Kingpin och Carlos President.

Och det är just under denna period som Salinas regering lanserade ett omfattande privatiseringsprogram med råd från IMF.

Privatiseringsprogrammet utvecklades därefter till en penningtvättoperation med flera miljarder dollar. Narco-dollar kanaliserades mot förvärv av statliga fastigheter och offentliga tjänster.

Richard Barnet från Institute for Policy Studies, vittnade för den amerikanska kongressen (14 april 1994) att

”Miljarder dollar i statliga tillgångar har gått till anhängare och cronies” (Dallas Morning News, 11 augusti 1994).

Dessa omfattade försäljningen av Telefonos de Mexico, värderad till 3,9 miljarder dollar och köpt av en Salinas crony för 400 miljoner dollar. (Ibid).

Raul Salinas var bakom privatiseringsprogrammet. Han var känd som ”El Señor 10 por Ciento” [Herr 10 procent] ”för den del av budgivningen som han påstod krävde i utbyte mot att hjälpa kunskaper som förvärvade företag, koncessioner och kontrakt [under IMFs sponsrade privatiseringsprogram” (The News, InfoLatina, .Mexico, 10 oktober 1997).

Nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA)

Raul Salinas de Gortari är bror till före detta president Carlos Salinas de Gortiari, som undertecknade Nordamerikanska frihandelsavtalet (NAFTA) i december 1992 tillsammans med USA: s president George HW Bush och Kanadas premiärminister Brian Mulroney. (Bild kvar)

I en bitter ironi var det först efter denna historiska händelse att Carlos Salinas familjelänkar till droghandeln genom sin bror Raul avslöjades.

George HW Bush Senior administration var fullt medveten om ledningarna i Salinas ordförandeskap till organiserad brottslighet. Den allmänna opinionen i USA och Kanada informerades aldrig om att inte äventyra undertecknandet av NAFTA:

”Andra tidigare tjänstemän säger att de pressades att hålla mamma eftersom Washington var besatt av att godkänna NAFTA”.

”Underrättelsen om korruption, särskilt av narkotikasmugglare, har alltid varit där,”sade Phil Jordan, som ledde DEA: s Dallas-kontor från 1984 till 1994. Men ”vi var under instruktion att inte säga något negativt om Mexiko. Det var ett nej eftersom NAFTA var en het politisk fotboll. ” (Dallas Morning News, 26 februari 1997)

Med andra ord, när NAFTA-avtalet undertecknades, var både Bush Senior och Mulroney medvetna om att en av undertecknarna av NAFTA, nämligen president Salinas de Gortiari, hade kopplingar till den mexikanska drogkartellen.

År 1995 i följd av skandalen och arresteringen av hans bror Raul för mord, lämnade Carlos Salinas Mexiko för att resa upp i Dublin. Hans påstådda länkar till Drug Cartel hindrade honom inte från att bli utnämnd till styrelsen för Dow Jones Company på Wall Street, en position som han höll fram till 1997:

Salinas, som lämnade Mexiko i mars 1995, efter att hans bror Raul, hade anklagats för att masterminda mordet på en politisk motståndare, har tjänstgjort på bolagets styrelse i två år. Han ifrågasattes förra året i Dublin av en mexicansk åklagare som undersökte mordet i mars 1994 av Luis Donaldo Colosio, som ville lyckas med Salinas som president. En talesman för Dow Jones förnekade förra veckan att Salinas hade tvingats ut ur valet till det nya styrelsen, som kommer att äga rum vid bolagets årsmöte den 16 april … Salinas, som förhandlade fram Mexikos inträde i frihandelsavtalet med Förenta staterna och Kanada, utsågs till styrelsen på grund av sin internationella erfarenhet. Han var inte tillgänglig för kommentarer i sitt hem i Dublin förra veckan. ”(Sunday Times, London, 30 mars 1997).

Washington har konsekvent förnekat Carlos Salinas engagemang. ”Det var hans bror Raul”, Carlos Salinas ”visste inte”, fortsatte amerikanska medierna att upprätthålla Salinas som en modell statsman, arkitekt för frihandel i Amerika och en vän till Bush-familjen.

I oktober 1998 bekräftade den schweiziska regeringen att bror till den tidigare mexikanska presidenten hade deponerat cirka 100 miljoner i drogpengar i schweiziska banker:

”De [schweiziska myndigheterna] konfiskerar pengarna som de tror var en del av ett mycket större belopp som betalades till Raul Salinas för att hjälpa mexikanska och colombianska narkotikakarteller under hans brors sexårsperiod som slutade 1994. Herr Salinas advokater har behållit honom lagde juridiskt en investeringsfond för mexikanska affärsmän, men den schweiziska federala åklagaren, Carla del Ponte, beskrev Salinas affärsaffärer som osund, oförståelig och i motsats till sedvanlig affärsanvändning. ( BBC Report )

 Några månader senare i januari 1999, efter en fyraårig rättegång, dömdes Raúl Salinas de Gortari (vänster) för att beställa mordet på sin svärson, Jose Francisco Ruiz Massieu:

”Efter att [Carlos] Salinas lämnade kontor 1994 föll familjen Salinas av nåd i en virvling av narkotikarelaterade korruption och brottsskandaler . Raúl fängslades och dömdes för anklagelser om penningtvätt och för att masterminda sin svägers mord. Efter att ha blivit 10 år i fängelse frikänts Raúl av båda brott. …

Jebs vänskap med Raúl gick inte i obalans med skandalen. Jeb har aldrig förnekat sin vänskap med Raúl, som nu håller en låg profil i Mexiko.

Kristy Campbell, talesman för Bush, svarade inte på en begäran om kommentarer. Salinas familjes undergång tog bussen överraskad. ”Jag har varit mycket besviken över påståenden om honom och hans familj. Jag hade aldrig den minsta ledtråden av information som president Salinas var allt annat än helt ärlig, sade Bush senior i 1997-intervjun. (Dolia Estevez, Jeb Bushs mexikanska förbindelser, Forbes, 7 april 2015, läggs till läggning)

”Salinas familjefångst överraskade buskarna”? (Forbes, april 2015) Busharna visste vem de var hela tiden.

Tidigare DEA-tjänsteman Michael Levine bekräftade att Carlos Salinas roll i den mexikanska drogkartellen var känd för amerikanska tjänstemän.

USA: s president George HW Bush informerades regelbundet av tjänstemän från justitieministeriet, CIA och DEA.

Gjorde Jeb Bush – vem nu är kandidat till Vita huset under en republikansk biljett – veta om Rauls länkar till Drug Cartel ?.

Var Bush-familjen på något sätt komplicerad?

Det här är frågor som måste behandlas och debatteras av den amerikanska allmänheten över landet före presidentvalet i 2016.

Enligt Andres Openheimer skriver i Miami Herald (17 februari 1997):

 Vittnen säger att den tidigare mexikanska presidenten Carlos Salinas de Gortari, hans fängslade broder Raul och andra medlemmar av landets styrande elit, träffade  drogherren Juan Garcia Abrego vid en Salinas familjerod Jeb Bush medger att han träffade Raul Salinas flera gånger men aldrig har gjort något med honom . ”

Amerikanska myndigheter väntade tills Carlos Salinas avslutade sin presidentperiod för att arrestera den mexikanska drogherren Juan Garcia Abrego, som var ett nära samarbete med presidentens broder Raul. I sin tur var Raul Salinas en ”intimo amigo” av Jeb Bush:

Juan Garcia Abrego, en flykting på FBI: s mest eftersökta lista, flydde till Houston sent på måndagen efter hans anhållande av den mexikanska polisen … Garcia Abrego, det ansedda chefen för Mexikos näst mest kraftfulla drogkartell, hade eluded myndigheter på båda sidor av gränsen i flera år. Hans arrestering är en enorm seger för amerikanska och mexikanska regeringar. CNN , 16 januari 2015

Men det finns mer än att träffa ögat: medan Bucharna och Salinas har långa band var Wall Street också involverat i tvättning av drogpengar:

En amerikansk tjänsteman sade att justitiedepartementet gjort betydande framsteg i sin penningtvättutredning mot Raul Salinas de Gortari och har identifierat flera personer som kan vittna om att den förre första bror fick skyddspengar från en stor narkotikakartell.

Om USA skulle åtala Herr Salinas, kan det få konsekvenser för en justitiedepartementets undersökning om eventuellt penningtvätt av Citibank, där Mr Salinas hade några av hans konton . Citibank, en enhet av  Citicorp  , har förnekat felaktighet. (WSW, 23 april 2015)

Citbankens medverkan i penningtvättoperationen dokumenteras av en senatkommitté för regeringskommitténs rapport (US General Accounting Office   ”Private Banking: Raul Salinas, Citibank, och påstådd penningtvätt”,  Washington, 1998).

Slutsats

Raul Salinas de Gortiari släpptes år 2005. Alla kostnader avtog.

Frågan om Bucharna och Salinas har i stor utsträckning glömts.

Under tiden har den amerikanska politiska historien skrivits om igen …

För att inte tala om 1992 års frihandelsavtal (NAFTA), som undertecknades av en statschef med kopplingar till organiserad brottslighet. Gör det det som ett olagligt avtal? NAFTA: s legitimitet har hittills inte varit föremål för ett rättsligt förfarande för rättslig utredning.

En ”olaglig NAFTA” sätter scenen för TPP och TTIP ”avtal” som förhandlas bakom stängda dörrar.

Allt är bra i den amerikanska republiken.

Åtminstone till det kommande 2016 presidentvalet.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: