Rasputin blir gäst i Tsarskoje Selo

Även före Rasputins ankomst till St. Petersburg år 1903 var alternativa religiösa rörelser som spiritualism och teosofi  mer och mer populära inom stadens aristokrati, och många av dessa var intensivt nyfikna  på det ockulta och det övernaturliga överhuvud taget.  En teosof som hette Blavatsky med hennes ariska lära var mycket förhärskande och hon kunde skriva så kallad automatisk skrift i timtal. Kejsarinnan var också intresserad och ritade ett hakkors på fönstret i Jekaterinburg, ett solkors.

tsaren
Tsarfamiljen

Den heliga synoden gick till angrepp på Grigorij Rasputin då och då, och anklagade honom  för en mängd andliga oegentligheter och diverse annan ondska. Rasputins tal om sina pilgrimsresor till Grekland och Jerusalem föll inte prelaterna på läppen. I själva verket hade han ju bara drivit omkring i Ryssland där han levt på allmosor från bönder. Men det var som hälla vatten på en gås. Hans försänkningar i aristokratin gav skydd.

De montenegrinska prinsessorna var ockult lagda och hade seanser i vilka även Alexandra deltog. Man kan säga att hon drog djävulen till sig genom detta deltagande och andra seanser som hon deltog i. Kanske hade tsarfamiljen inte behövt dö om hon låtit allt detta vara.

Anna Vyrubova var kejsarinnans hovdam. Medan munkens aptit på makt ökade och han krävde att den och den metropoliten eller biskopen skulle avlägsnas och den eller den ministern, den och den tidningens inflytande skulle brytas som förkastade honom, insisterade tsaritsan, stödd av sin hovdam Anna Vyrubova på att Rasputin tilläts fortsätta vistas vid hovet, annars skulle den blödarsjuke sonen dö. Det gick vilda rykten om att tsaren höll på att bli förgiftad av tyska kvinnor vid hovet och beskrev tsaritsan som en modernare blandning av Lucrezia Borgia och drottning Jezebel.  Lucrezia Borgia använde sig av arsenik för att döda sina offer.

Jezebel var en härsklysten och omoralisk härskarinna, maka til kungen Ahab som levde i mitten av 800-talet  f.Kr. Denna försökte påtvinga alla hebreer att dyrka Baal. Kungen Ahab gifte sig med henne antagligen av politiska skäl, och hon blev därmed drottning i det nordliga tiostamsriket .

Hon hade en stark personlighet och var fanatiskt hängiven sina förfäders feniciska religion. Därför förmådde hon Ahab att bygga ett tempel åt Baal i Samarien och reste även en asherapåle (en fallossymbol ) Hon gjorde allt för att utrota det israeliska folkets gudstro och ersätta den med Baalsdyrkan. Bibeln berättar att hon införde Baalsdyrkan vid hovet och hon fick även sin make att delta. Hon blev uppäten av hundarna dfter att man knuffat henne genom ett öppet fönster.

Detta var en elak beskrivning av tsaritsan Alexandra; hon valde att tysta ner dessa illvilliga röster och lägga det kejserliga locket på och inte uttala sig offentligt om tsarevitj sjukdom. Det hade nog varit bättre om hon bemött skvallret med sanningen.

Anna Vyrubova tyckte att man gott kunde strunta i vad tidningarna skrev. Enligt henne behövdes bara böner till Gud. Hon var med i piskarsekten och stödde den sibiriske munken Rasputin. Hon hade en hemlighet: hon var medlem av piskarsekten i St. Petersburg.

tsaren-ved.jpg
Tsaren och Tsarjevitj sågar ved i
Tsarskoje Selo, före resan till Tobolsk

Det ryktades att Rasputin inte hade ett platoniskt förhållande med tsaritsan Alexandra. Rasputins leverne har smutskastats, mystifierats och glorifierats om vartannat. Att få en helt rättvis och sann bild av honom låter sig inte göras speciellt lätt.

I sin hemby var han inte farlig. Det var som tsaritsans rådgivare han var den tuva som stjälpte hela lasset.

Rasputin växte upp i Sibirien som en icke läs- och skrivkunnig son till en bonde. I ungdomen visade han upp ett skamlöst beteende och kallades för ett notoriskt tjuvaktigt kvinnojagande fyllo.

Ledare för det lokala ungdomsgänget som var så störande att prästen betalade dem en slant för att de skulle hålla sig borta från gudstjänsterna.

Av Thorbjörn Johansen Ofstad

Annonser


Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: