Välkommen till fristaden Sverige!

av Judith Bergman

https://sv.gatestoneinstitute.org/13081/fristad-sverige

  • Feras, en illegal invandrare till att börja med – och en dömd brottsling, vars asylansökan Sverige hade gett avslag på – och som därför saknade juridisk rätt att stanna i landet, fick ändå denna rätt av den enda anledningen att han hade begått ett våldsamt hatbrott mot svenska judar.
  • Om man begår brott mot judar som ”kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott riktat mot andra judar” så kan man vara berättigad att få asyl i Sverige. Rättigheterna för Sveriges sårbara judar spelar tydligen ingen roll längre.
  • I Sverige verkar det som att de ”mänskliga rättigheterna” för utländska aspirerande mördare är viktigare än de mänskliga rättigheterna för laglydiga medborgare.

Synagogan i Göteborg, Sverige, som brandbombades den 9 december 2017. (Bildkälla: Lintoncat/Wikimedia Commons)

Befinner du dig i ett europeiskt land illegalt? Struntar i deporteringskrav för att istället anlägga bränder? Inga problem. Om landet du skulle skickas tillbaka till riskerar att skada dig (inga detaljer angivna) så är du välkommen att istället stanna i till exempel Sverige, begå fler brott och skada svenskar.

Hovrätten i Sverige upphävde nyligen deporteringsbeslutet mot en av tre dömda förövare i en anlagd brand mot en synagoga i Göteborg i december 2017, på grund av att det skulle vara en överträdelse av hans ”grundläggande mänskliga rättigheter”.

Den 22-åriga arabiska mannen, som är känd som Feras, från Gaza, befann sig i Sverige illegalt när han begick attentatet. Hans asylansökan hade fått avslag av Migrationsverket; han hade tydligen blivit tillsagd att lämna landet (inget datum angett). Av oklara anledningar blev han inte deporterad, utan rör sig fortfarande fritt i Sverige.

Feras använde denna frihet till att delta i ett attentat mot synagogan i Göteborg. Cirka 10-15 andra unga män, varav endast tre blev åtalade, anslöt sig till honom. Medan unga judiska personer hade samlats till fest i en intilliggande byggnad så ska han och hans vänner ha kastat brinnande objekt mot bilarna som stod parkerade innanför synagogans staket. Ingen blev skadad och eldarna släcktes snabbt av regnet, vilket resulterade i begränsad materiell skada. Rätten vägrade därför att kategorisera brottet som försök till mordbrand enligt åtalets begäran. Både tingsrätten och hovrätten fann dock att den anlagda branden utgjorde ett antisemitiskt hatbrott.

Tingsrätten hade redan innan dömt Feras för ”allvarligt olaga hot och försök till grov skadegörelse”, och dömt honom till två års fängelse och påföljande deportering. Hovrätten menade dock att Feras:

”… begick allvarliga olaga hot med avsikt att kränka medlemmar i den judiska församlingen, men att handlingen även kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott riktat mot andra judar. Med tanke på det möjliga intresset av Israel i frågan och den osäkra situationen som råder vid gränsen till Gaza och Västbanken och inom områdena i sig anser hovrätten att det finns rimliga skäl till att frukta att NN:s fundamentala mänskliga rättigheter inte skulle skyddas om han utvisades till Palestina. Hovrätten avvisar därför åklagarens deporteringsbegäran …”

Rätten hänvisade även till rapporter av utrikesdepartementet om mänskliga rättigheter och demokrati i Israel och ”Palestina”. Rapporterna kan innehålla mycket Israelhat; det är trots allt det utrikesdepartement som tillhör Margot Wallström, som en gång beskrev israeliskt självförsvar mot terrorister som ”utomrättsliga avrättningar”.

Rätten spekulerade med andra ord i att om Feras var skyldig till ett brott ”som också kan uppfattas som ett allvarligt politiskt brott mot andra judar”, så kan Israel ha ett säkerhetsintresse av honom. Av enbart denna anledning – utan att nämna några detaljer – så skulle ett återlämnande av honom till Israel och Gazaregionen skenbart kunna strida mot hans ”grundläggande mänskliga rättigheter”.

Hovrättens beslut innebar att Feras, en illegal invandrare till att börja med, och en dömd brottsling – vars asylsansökan i Sverige fått avslag, och som därför saknade juridisk rätt att stanna kvar i landet – blev tilldelad just denna rätt av den enda anledningen att han begått ett hatbrott mot svenska judar. Efter att han avtjänat sina två år i fängelse kommer han släppas ut och vara fri att begå nya hatbrott mot judiska medborgare i Sverige.

Exemplet som detta fall utgör – om fallet inte överklagas och hävs av högsta domstolen – är störande: Om man begår brott mot judar ”som kan uppfattas som ett allvarligt brott riktat mot andra judar” då kan man vara berättigad att få asyl i Sverige. De sårbara judarna i Sveriges rättigheter spelar tydligen ingen roll längre.

Fast ingen svensk medborgares rättigheter verkar spela någon roll i det svenska rättssystemet längre. År 2017 visade en rapport att 75 % av de som dömdes till fängelse med påföljande deportering för allvarliga brott faktiskt släpptes ut efter att ha avtjänat sina domar och tilläts att stanna i Sverige av olika anledningar, såsom risk att bli torterade och dödsstraff i ursprungslandet, eller helt enkelt för att ursprungslandet vägrade ta emot dem.

Enligt färskare statistik så blir 9 av 10 dömda utlänningar i Sverige inte deporterade.

Problemet inkluderar även terrorister. År 2017 blev till exempel en syrian som kom till Sverige som ”flykting” år 2015 frikänd efter att ha attackerat shiamuslimer med brandbomber. Men efter att ha sagt i övervakade samtal att han såg sig själv som jihadist som ville bli en martyr, och med tanke på att han haft kontakt med ISIS så bedömde SÄPO uppenbarligen honom som för farlig för att få stanna i Sverige. Migrationsverket tänkte deportera honom till Syrien, men de lyckades inte. Det verkar som att lagen inte tillåter hans deportering till Syrien eftersom han riskerar att bli gripen och avrättad där. Istället släpptes även han för att kunna röra sig fritt i Malmö.

I Sverige verkar det som att de ”mänskliga rättigheterna” för utländska aspirerande mördare är viktigare än för de laglydiga medborgarna.

Judith Bergman är en krönikör, advokat och politisk analytiker.

 

 

 

 

 

 

Annonser


Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

1 svar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: