Elitorganisationen som Annie Lööf talar tyst om

Baksidan av den leende C-drottningen med vurm för human flyktingpolitik bör synas.

Den privata elitorganisationen gör Annie Lööf högst olämplig som både statsminister och minister – det är extremt dåligt omdöme, skriver MP-legendaren Birger Schlaug och MaLou Lindholm.

https://www.expressen.se/debatt/elitorganisationen-som-annie-loof-talar-tyst-om/

Vi är många som känner stor respekt för Annie Lööfs starka avståndstagande från Sverigedemokraterna. Röster har till och med hörts för att Annie Lööf inför komplicerade regeringsförhandlingar skulle kunna vara den möjliga kompromissen.  Ett moraliskt hederligt kort inför valet av nya statsminister. Ett kort som på framsidan visar en glatt leende drottning med vurm för human flyktingpolitik bör synas. Men baksidan visar något annat, något som hon uppenbarligen inte vill tala om, som få känner till och som innebär att hon rimligen bör vara diskvalificerad som såväl statsminister som utrikesminister. Att ens vara statsråd i en svensk regering kan ifrågasättas. Förra året blev nämligen Annie Lööf invald i Trilaterala Kommissionen.

Vill påverka från kulisserna

Trilaterala Kommissionen är en global privat elitorganisation. Tanken är att medlemmarna skall träffas i en informell miljö utan insyn från media. Syftet är att bakom kulisserna påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar. Långt ifrån värden som kännetecknat till exempel socialliberaler.

Att som aktiv partiledare låta sig väljas in i denna organisation pekar på extremt dåligt omdöme.

Organisationen bildades för 45 år sedan av bland annat David Rockefeller, Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski.  Man ville samla “de bästa hjärnorna” i Västeuropa, Nordamerika och Japan för att dessa  ”med ljus och ledning” skulle fungera som rådgivare för världens formella beslutsfattare. De främsta hjärnorna visade sig finnas hos främst företrädare för monetära intressen såsom transnationella bolag, finansiärer, banker och deras uppbackare i medievärlden. Syftet är inte att värna vare sig demokrati eller demokratiska institutioner. Tvärtom. Att som aktiv partiledare låta sig väljas in i denna organisation pekar på extremt dåligt omdöme. Att sitta i en regering är ett förtroendeuppdrag från oss som bor i Sverige, syftet är att ta tillvara vårt intresse. Inte den globaliserade sentida kapitalismens intresse.

Lööf ses som blivande statsminister

Att det varit möjligt att lansera just Annie Lööf som ny medlem i Trilateralen lär inte bara bottna i att hon har nyliberalismens moder Margaret Thatcher och dess mest välkända filosof Ayn Rand som förebilder. Hon ses av vissa som en tänkbar blivande statsminister. Vilket bland annat  professorn i statsvetenskap Magnus Hagevi betonat när Värnamo Nyheter uppmärksammade att bygdens dotter minsann varit inbjuden till Bilderbergergruppen (en annan privat elitorganisation där samtal om världen förs): “Man ser henne som en blivande statsminister och de vill veta var hon står i vissa frågor”.

Inget fel i det. Och var och en har rätt att vara med i de organisationer man vill. Även sådana som driver nyliberalismens idéer. Men alla kort bör vändas på. Även det vars framsida visar en glatt leende drottning med vurm för human flyktingpolitik. Sverige behöver inte en statsminister – eller ens ett statsråd – som är medlem i en privat global organisation som bakom stängda dörrar har som syfte att leda världen.

 

Av Birger Schlaug
Fristående debattör, fd språkrör (MP)

MaLou Lindholm
fd EU-parlamentariker (MP)

Annonser


Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: